Αφιέρωμα στον ΑντωνηΣαμαρακη. Ο μεγάλος πεζογράφος εμπνέει τους μικρομηκάδες

 


Πέµπτη 9 Δεκεµβρίου 17:30 (επετειακή προβολή),  
Κιν/φος Άστορ, Σταδίου 28,  (Στοά Κοραή)   
 
Δευτέρα & Τρίτη 13, 14, 20, 21 Δεκεµβρίου, 17:30  
Κιν/φος Ανδόρα, Σεβαστουπόλεως 117, Αµπελόκηποι  
 
Είσοδος 5 ευρώ
τηλέφωνα επικοινωνίας 210.32.11.950 / 210.69.80.796 
 
Το 2020 είχε ανακηρυχτεί έτος Αντώνη Σαμαράκη, τιμώντας την προσφορά του σημαντικού συγγραφέα στην ελληνική πεζογραφία. H t-shOrt, με σημαντική πορεία στην ελληνική κινηματογραφία, ειδικότερα δε στην ελληνική μικρού μήκους κινηματογραφία, συμβάλλει με το αφιέρωμα αυτό στην τιμή που οφείλουμε όλοι στον μεγάλο συγγραφέα.
 
Οκτώ (8) σκηνοθέτες μικρού μήκους ταινιών (Άρης Μπαφαλούκας, Γιάννης Καραπιπερίδης, Νάνσυ Σπετσιώτη, Κυρηναίος Παπαδημάτος, Μιχάλης Φελάνης, Σάββας Σταύρου, Γεωργία Νικολάου, Χρυσηίδα Γαζή),  εμπνεύστηκαν από διηγήματά του και μετέφεραν στην οθόνη, με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, τα έργα του «Το Ποτάμι», «Ο ήλιος έκαιγε πολύ», «Σ' ένα συνοριακό σταθμό», «Φυστίκια Αιγίνης». Διαχρονικά από την παλαιότερη (1991) μέχρι την νεότερη (2019) καταγράφονται οι απόψεις δημιουργών του κινηματογράφου με ευαισθησία, δυναμική, και τόλμη μεταφέροντάς μας τις εικόνες και τους ήχους που φαντάστηκαν να υπάρχουν μέσα στις λέξεις και τις φράσεις των κειμένων του.
 
Στο επετειακό αφιέρωμα (ΑΣΤΟΡ) θα παρευρεθούν η κυρία Ελένη Σαμαράκη (σύζυγος του συγγραφέα), οι σκηνοθέτες των ταινιών καθώς και άνθρωποι του πολιτισμού, του βιβλίου και του κινηματογραφικού χώρου για μια μικρή εισαγωγή 30 λεπτών πριν την έναρξη της προβολής.
 
Η t-shOrt, με την αγάπη και το πάθος για την μικρή φόρμα του σκηνοθέτη, παραγωγού και διανομέα Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη, φρόντισε για την καλύτερη δυνατή προβολή των 8 ταινιών και σας καλεί να απολαύσετε, στην δια ζώσης προβολή του αφιερώματος στους κινηματογράφους τις εμπνευσμένες ταινίες που έχουν συνολική διάρκεια 2 ωρών.
 
Το αφιέρωμα δεν είναι μόνο επετειακό με την προβολή του στις 9 Δεκεμβρίου, ώρα 17:30, στον κινηματογράφο «ΑΣΤΟΡ» (Σταδίου 28 – στοά ΚΟΡΑΗ), αλλά επιχειρεί και την έξοδό του με κανονική διανομή στον κινηματογράφο «ΑΝΔΟΡΑ» τις Δευτέρες και Τρίτες 13, 14, 20 και 21  Δεκεμβρίου στις 17:30, στοχεύοντας στο μεγάλο κοινό, που θέλει να δει και να απολαύσει τις μικρές αυτές δημιουργίες. Η είσοδος κοστίζει 5 ευρώ. 
 
Το αφιέρωμα θα προβληθεί και στην Θεσσαλονίκη από την αρχή του νέου έτους με την συνεργασία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ήδη φροντίζουμε για περισσότερες προβολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και θα ενημερωθείτε σύντομα σχετικά με  πρόγραμμα.
 
Οι ταινίες που συμμετέχουν στο αφιέρωμα:
 
Σ' ένα συνοριακό σταθμό
Σκηνοθεσία: Νάνσυ Σπετσιώτη 
Διάρκεια: 11',  Μυθοπλασία, 35 χιλ., Έγχρωμη 
Το ποτάμι
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραπιπερίδης 
Διάρκεια: 20,΄ Σπουδαστική, 16 χιλ., Έγχρωμη, 1995 
Η Απέναντι Όχθη
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης 
Διάρκεια: 9'',  Μυθοπλασία, Έγχρωμη, 2011
Φιστίκια Αιγίνης
Σκηνοθεσία: Σάββας Σταύρου 
Διάρκεια: 17',  Μυθοπλασία, Έγχρωμη, 2019
Το ποτάμι
Σκηνοθεσία: Άρης Μπαφαλούκας 
Διάρκεια: 12',  Μυθοπλασία, 16 χιλ., Έγχρωμη, 1995
Ο ήλιος έκαιγε πολύ
Σκηνοθεσία: Κυρηναίος  Παπαδημάτος 
Διάρκεια: 6΄, Μυθοπλασία, 16 χιλ.,  Έγχρωμη, 1989
Το ποτάμι
Σκηνοθεσία: Γεωργία Νικολάου
Διάρκεια: 12', Μυθοπλασία, Έγχρωμη, 2016
Ο ήλιος έκαιγε πολύ
Σκηνοθεσία: Χρυσηίδα Γαζή 
Διάρκεια: 11΄,  Σπουδαστική, S16 χιλ., Έγχρωμη, 2000
 
Καίτη Λεκάκου

Σχόλια