Αγαπητοί Συμπολίτες μας,
Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Εκπαίδευσης του ΟΗΕ (24 Ιανουαρίου) σας παραθέτουμε μερικές βασικές οδηγίες Κοινωνικής Συναισθηματικής Διαχείρισης για να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας και τις σχέσεις σας. Μια μικρή εισαγωγή στην εκπαίδευση που κανονικά θα έπρεπε να είχαμε λάβει από το σχολείο μας.
Το Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων ειδικεύεται στην Κοινωνική Συναισθηματική Μάθηση (SEL) και μελετά την Συναισθηματική Νοημοσύνη των Ελλήνων. Από τον Οκτώβριο διαπιστώνουμε μια σταθερή μείωση του δείκτη Συναισθηματικής Διαχείρισης (Οκτώβριος 66,6%, Νοέμβριος 66,1%, Δεκέμβριος 63,1%) με σημαντική μείωση -10% από πέρυσι την ίδια εποχή (περίπου στο 73%). Αυτά τα νούμερα θα ήταν έως και 30% υψηλότερα αν είχαμε κάποιου είδους συναισθηματική εκπαίδευση.
Πώς να εισάγω απλές καθημερινές τεχνικές SEL Κοινωνικής Συναισθηματικής Μάθησης στην ζωή μου.
Παρακάτω θα βρείτε τρεις +1 απλές οδηγίες για να εισάγετε τη SEL στην καθημερινότητά σας.
1. Γίνε Σωστός Ακροατής.
Το να είμαστε σωστοί ακροατές είναι μια από τις Βασικές Δεξιότητες ειδικά όταν μιλάμε για σχέσεις γονέων - παιδιών. Η πιο απλή εφαρμογή της σωστής ακρόασης περιλαμβάνει 2 βήματα:
Α. Ακούω χωρίς να διακόπτω
Καλό είναι μέσα σε μια οικογένεια ή μια σχέση να υπάρχουν συναισθηματικές συζητήσεις που αναλύουμε και επικοινωνούμε τα συναισθήματά μας. Όταν κάποιος μοιράζεται την άποψή του ακούμε χωρίς να διακόπτουμε, ακόμα και αν διαφωνούμε.
Β. Κάνω Διευκρινιστικές ερωτήσεις
Αν διαφωνείς με κάτι που λέει ο συνομιλητής σου προσπάθησε να καταλάβεις την δική του οπτική γωνία κάνοντας διευκρινιστικές ερωτήσεις. Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε πάντα αλλά είναι εξαιρετικά χρήσιμο να γνωρίζουμε την θέση-άποψη των αγαπημένων μας ανθρώπων.
2. Υιοθέτησε τη συμπεριφορά που θες να δεις.
Πες συγνώμη όταν πιστεύεις ότι χρειάζεται ή πρόσφερε αγάπη και κατανόηση σε άλλους. Μην περιμένεις να αλλάξουν συμπεριφορά οι άλλοι. Γίνε αυτός που θα ήθελες να έχεις δίπλα σου. Δουλεύει εξαιρετικά και στις σχέσεις γονέων - παιδιών.
3. Ενδυνάμωσε τους γύρω σου
Από έναν καλό λόγο μέχρι ουσιαστική υποστήριξη στους ανθρώπους που έχεις γύρω σου. Ενδυναμώνοντας τους άλλους, δυναμώνουμε εμείς. Μερικές φορές ο εγωισμός δεν μας αφήνει να προσφέρουμε σε άλλους αυτά που στερηθήκαμε. Άλλαξε τακτική και θα δεις πραγματικά οφέλη στη ζωή σου.
+1 Σεβάσου τις διαφορές.
Κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του απόψεις και δυνατότητες που είτε επηρεάζουν τη ζωή του, είτε αφορούν την καριέρα ή τις σχέσεις του. Χρειάζεται να αντισταθείς στην παρόρμηση να συγκρίνεις τους άλλους με εσένα. Όλοι είμαστε πανέμορφα διαφορετικοί. Θυμήσου: Μερικές επιλογές που φαίνονται λάθος σε εμάς, είναι οι σωστές για εκείνους.
Αυτές οι πολύ απλές οδηγίες μπορούν να σας βοηθήσουν να περάσετε πολύ πιο ανώδυνα αυτήν την δύσκολη εποχή που διανύουμε. Θυμηθείτε ότι όσοι περισσότεροι γνωρίζουν αυτές τις πληροφορίες, τόσο πιο όμορφα θα ζούμε όλοι. Μοιραστείτε το με όσους το δυνατόν περισσότερους αγαπημένους σας ανθρώπους. Μοιράστε τη γνώση και την αγάπη και θα σας επιστραφεί.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα συναισθήματα είναι έντονα και μπορούν, αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, να προκαλέσουν συναισθηματικά προβλήματα στο μέλλον. Η έκφραση των συναισθημάτων είναι η πιο εύκολη και ορθή οδός. Αν χρειαστείτε την βοήθεια κάποιου ειδικού μη διστάσετε να την αναζητήσετε.
Συγγραφέας: Αργυρης Σ. Μάρδας: συγγραφέας, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης PdC, Δημιουργός Expansion Method. Επιστημονική Υπεύθυνος: Γιάννα Φαφαλιού, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.
Link, Αναφορές, Βιβλιογραφία
- Κοινωνική Συναισθηματική Μάθηση SEL (2022). emoducation.com/sel
- casel.org
- Μελέτη: Ο Ρόλος της Συναισθηματικής Κοινωνικής Μάθησης στο σχολείο του μέλλοντος
- Πρόταση για Μελέτη Συναισθηματική Νοημοσύνη και Μαθησιακή Συμπεριφορά (2021, Θεοδώρα Γκέλη, Εκδ Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων).
- Για την παγκόσμια ημέρα Εκπαίδευσης: ΟΗΕ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου