Κριτική για την παράσταση “ Ο ΦΟΝΙΑΣ” του Μήτσου Ευθυμιάδη


 Γράφει η Κατερίνα Καράμπελα

Μέσα σε ένα μικροαστικό θλιβερό σαλόνι, αναλογίζεται κανείς πόσες αλήθειες μπορούν να βγουν;

Όταν αρχίζει η παράσταση σε δευτερόλεπτα ο θεατής είναι “μέσα” στο σαλόνι και ζει έντονες στιγμές που καθηλώνουν. Το ενδιαφέρων και η ένταση μέχρι το τέλος είναι αμείωτη. Οι χαρακτήρες των τεσσάρων πρωταγωνιστών διαφορετικοί, αλλά άρρητα δεμένοι με κοινές εμπειρίες και  με διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισής. Ιστορίες που τους ένωσαν κάποια στιγμή, αλλά και τους σημάδεψαν για το υπόλοιπο της ζωή τους. Ένα θεατρικό κείμενο του αείμνηστου Μήτσου Ευθυμιάδη που μπορούσε να καταγράφει την ζωή με ένα ξεχωριστώ και νεοελληνικό ρεαλιστικό τρόπο. Ο εξαιρετικός σκηνοθέτης Γιάννη Διαμαντόπουλου έδωσε ζωή στο γραπτό λόγο και οι ηθοποιοί μας συνεπήραν με τις ερμηνείες τους.

Αισθάνομαι τυχερή που είδα αυτή την παράσταση, γιατί τελικά αυτά που μένουν να θυμόμαστε τι είναι;

είναι ένα ταξίδι που πήγαμε, ένα βιβλίο που διαβάσαμε, μία ποιοτική παράσταση που είδαμε…

Τώρα κάτι σαν ρεπορτάζ, ρώτησα ένα θεατή που είδε την παράσταση και αγαπά το θέατρο να μου μιλήσει για την παράσταση “Ο ΦΟΝΙΑΣ” και σας παραθέτο τα λεγόμενά του.

Ήταν μια εξαιρετική παράσταση η οποία σεβάστηκε το έργο και κατ’ επέκταση τον θεατή. Ο σκηνοθέτης ακολούθησε μια κλασική προσέγγιση στο έργο αναδεικνύοντας τις αξίες που πρεσβεύει. Δηλαδή άφησε το έργο να μιλήσει από μόνο του χωρίς σκηνοθετικά τερτίπια, χωρίς σκηνοθετικές παρεμβάσεις που αλλοιώνουν το έργο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περάσει το έργο στο κοινό. Οι ερμηνείες δυνατές στο πνεύμα του έργου. Ο κος Χριστοδούλου με δυναμισμό και ένταση ενσαρκώνει τον φονιά που επέστρεψε για να μάθει την αλήθεια χωρίς διαπραγματεύσεις. Η κα Παπαδάκη πραγματικά ανατριχιαστική τη στιγμή της αποκάλυψης. Ο κος Αλεξίου που πραγματικά διαθέτει μια θεσπέσια φωνή, ανταποκρίνεται εξαιρετικά στο ρόλο του καθώς πρέπει πολίτη ο οποίος βρίσκεται μακριά από τον υπόκοσμο που υπάρχει γύρω του. Τέλος ο Τζώνυ Θεοδωρίδης απολαυστικός ως Ταρζάν, προσφέρει μια μοναδική ερμηνεία, έναν μοναδικό απατεωνίσκο, που δεν είναι μόνο ο μάγκας του υπόκοσμου, αλλά το λαμόγιο που κάτω από την πονηρόφατσά του κρύβονται όλα τα μυστικά του υπόκοσμου και όχι μόνο. Τα λεγόμενα είναι του Γιάννη Κανιάρη.

Ο Γιώργος Χριστοδούλου στο ρόλο του φονιά

 

Συντελεστές:

Ο Φονιάς του Μήτσου Ευθυμιάδη
Σκηνοθεσία: Γιάννης Διαμαντόπουλος
Σκηνικά-κοστούμια:
 Δέσποινα Βολίδη
Μουσική σύνθεση: 
Διονύσης Τσακνής
Σχεδιασμός φωτισμών:
 Σπύρος Κάρδαρης
Σχεδιασμός ήχου: 
Κώστας Ματσιούλας
Φωτογραφίες: 
Τζωρτζίνα Πιτιανούδη
Βοηθός σκηνοθέτη: Celestine Μαργαρώνη

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Τζώνη Θεοδωρίδης, Γιώργος Χριστοδούλου, Αντώνης Αλεξίου, Νόνη Ιωαννίδου

ΘΕΑΤΡΟ ΒΙΚΤΩΡΙΑ

Μαγνησίας 5 και Αριστοτέλους 132, 112 51, Αθήνα Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων: 210 8820008 και 6988441 991 Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 50 λεπτά. Παραστάσεις: κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 20:00

1 φωτό η Λουκία Παπαδάκη και ο σκηνοθέτης Γιάννης Διαμαντόπουλος

2 φωτό Κατερίνα Καράμπελα και ο (Ταρζάν) Τζώνης Θεοδωρίδης 

Σχόλια