22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

 


Editorial

Η πανδημία Covid-19 διατάραξε τον καθιερωμένο τρόπο διεξαγωγής του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Τη στιγμή που προσβλέπαμε στην επιστροφή στην κανονικότητα, ο πόλεμος πλήττει την ευρωπαϊκή ήπειρο σπέρνοντας θάνατο και καταστροφές. Την τραγική αυτή στιγμή, η 22η διοργάνωση του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος επιστρέφει στις σκοτεινές αίθουσες.

Όπως το μυθιστόρημα, έτσι και ο κινηματογράφος είναι ένας καθρέφτης που τον περιφέρουν σε έναν μεγάλο δρόμο. Άλλοτε αντανακλά το γαλάζιο τ’ ουρανού, άλλοτε το βούρκο στις λακκούβες του δρόμου. Οι 46 ταινίες που συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο τις κοινωνίες μας, αντηχώντας ενίοτε την επικαιρότητα: η ταινία La Traversée (Η φυγή) αφηγείται το οδοιπορικό μίας οικογένειας που αναγκάζεται να διαφύγει από τον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα της, η ταινία Animals (Κτήνη) αναδεικνύει τις ακραίες μορφές βίας που μερικοί άνθρωποι είναι ικανοί να επιβάλλουν στους συνανθρώπους τους. Αυτή είναι άλλωστε η δύναμη του κινηματογράφου: η ικανότητά του να πολλαπλασιάζει τις εμπειρίες της ζωής μας, να μας συστήνει προσωπικότητες του παρελθόντος ή του παρόντος που δεν θα είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά, να μας φέρνει αντιμέτωπους με ζωές που διαφέρουν από τη δική μας. Με άλλα λόγια, μας επιτρέπει να κατανοούμε καλύτερα την πολυπλοκότητα των ανθρώπων και του κόσμου μέσα από τη δύναμη μίας ιδιαίτερης εμπειρίας: τη συλλογική παρακολούθηση μίας ταινίας και μίας ιστορίας, από κοινού με άγνωστους συνανθρώπους μας, στη μεγάλη οθόνη μίας σκοτεινής αίθουσας.

Με αφορμή την 22η διοργάνωση ξαναβρισκόμαστε στις κινηματογραφικές αίθουσες των συνεργατών μας, τη συνήθη ανοιξιάτικη ημερομηνία. Μέσα από τις διάφορες επιλογές ταινιών θα ανακαλύψουμε την ποικιλομορφία της γαλλόφωνης κινηματογραφικής δημιουργίας. Οι masterclasses που θα διεξαχθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας θα μας υπενθυμίσουν ότι πέρα από μορφή ψυχαγωγίας, ο κινηματογράφος αποτελεί ξεχωριστή τέχνη με τους δικούς της δημιουργούς, συγγραφείς, αισθητικά ρεύματα. Οι στιγμές που μοιραζόμαστε γύρω από μία ταινία και η κοινή αγάπη για μία μορφή τέχνης που συνοδεύει τη ζωή μας εδώ και πάνω από ένα αιώνα, συμβάλλουν στην ενίσχυση των δεσμών που μας ενώνουν. Αποτελούν τη ραχοκοκαλιά και το λόγο ύπαρξης του Φεστιβάλ.

 

Nicolas Eybalin
Πρόεδρος του Φεστιβάλ, Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Θοδωρής Κουτσαύτης
Διευθυντής του Φεστιβάλ, Ακόλουθος Οπτικοακουστικών Μέσων της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα

 

Οπτική ταυτότητα

 

Το τρέιλερ

Το Φεστιβάλ αναθέτει κάθε χρόνο σε έναν ανερχόμενο δημιουργό τη σκηνοθεσία του τρέιλερ του. Φέτος το βίντεο αυτό υπογράφει η σκηνοθέτιδα και ηθοποιός Σοφία Γεωργοβασίλη. Μετά το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη το 2018 στο φεστιβάλ της Δράμας, η τελευταία μικρού μήκους ταινία της Memoir of a veering storm, γυρισμένη σε film 16mm, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στη φετινή Berlinale, στο τμήμα Generation.

“Σ΄έναν κατάφυτο πύργο δύο νεαροί καλεσμένοι, ένας κινηματογραφικά εμπνευσμένος σεφ με τη βοηθό του κι έναν σερβιτόρο, συναντιούνται σ’ένα παράδοξο και burlesque γεύμα για να μας πείσουν ότι βλέποντας έρχεται η όρεξη” γράφει η ίδια, σχετικά με το τρέιλερ, που γυρίστηκε σε φιλμ στην Αίγινα.

Σοφία Γεωργοβασίλη, είναι σκηνοθέτιδα και ηθοποιός. Είναι υπότροφος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ARTWORKS 2020, στο τμήμα της κινούμενης εικόνας. Το 2018 πήρε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο φεστιβάλ της Δράμας.

Η τελευταία μικρού μήκους ταινία της Memoir of a veering storm, γυρισμένη σε film 16mm, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στη φετινή Berlinale, στο τμήμα Generation.

Το σενάριο της επερχόμενης μεγάλου μήκους ταινίας της, έχει βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και επιλέχθηκε στο πρόγραμμα ανάπτυξης του Torino Script Lab, 2018 & στο Oxbelly Screenwriters & Directors Lab, 2019.

Συντελεστές
Εμφανίζονται: Jean-Jacques Tesson, Jasmine Roldan, Φανοίκος Σακελλαράκης, Zephyros Bridle, Leoni Sayles Benessaiah
Σενάριο & Σκηνοθεσία: Σοφία Γεωργοβασίλη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Manu Tilinski
Παραγωγή: OXYA research & productions
Μοντάζ: Θανάσης Τότσικας
Συγχρονισμός υλικού: Νίκη Μπίζου
Βοηθός σκηνοθέτη: Όλια Βερροιοπούλου
Ήχος: Χρήστος Σακελλαρίου
Βοηθοί παραγωγής: Στέφανος Λεβίδης, Jonathan Arnoult
Εργαστήριο φιλμ: Ανμαρ
Colour correction: Νίκος Κορωνίδης
Θερμές ευχαριστίες: τους γονείς των παιδιών – Navine Khan Dossos, James Bridle, Karina Benessaiah, Jesse Sayles – και τους φίλους μας: Henri-Paul Coulon, Χριστίνα Χωραφά, Έφη Μπίρμπα, Άρη Σερβετάλη, Νικόλα Μπόροβα, Κωνσταντίνο Μεγγρέλη, Φαίδωνα Μπροτζάκη, Alessandro Vincentelli, Ingrid Bergsdottir, Pichu Goofy, Εύα Γουλάκου

Η αφίσα

Το φετινό εικαστικό για την αφίσα και τη συνολική οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ, υπογράφει ο Δημήτρης Κανελλόπουλος, ο οποίος περιγράφει το σκεπτικό του σχεδιασμού:

«Το βασικό εικαστικό για το 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στηρίζεται στην ιδέα του πώς αντιλαμβανόμαστε την απόλαυση και τα συναισθήματα που γεννιούνται όταν ερχόμαστε σε επαφή με ένα κινηματογραφικό έργο. Από τα οπτικά ερεθίσματα και τα αρώματα, ως τις γεύσεις που μας έρχονται στο νου.

Η τελική σύνθεση αποτελείται από στοιχεία που μας παραπέμπουν σε όλα αυτά, και συνδυάζονται με το κεντρικό αφιέρωμα του φετινού φεστιβάλ στη γαστρονομία, μέσα από ένα ψηφιακό κολλάζ.»

Σχεδιασμός: Πένη Ζεβολη, Δημήτρης Κανελλόπουλος, Παρή Πατέλη.

Αθήνα — Θέατρο Παλλάς

Αθήνα — Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος — Auditorium Theo Angelopoulos & αίθουσα Μικρός Πρίγκιπας

Αθήνα — Δαναός

Αθήνα — Άστορ

Θεσσαλονίκη — Ολύμπιον & Παύλος Ζάννας

Θεσσαλονίκη — Σταύρος Τορνές

 Διάρκεια από 29.3 έως 6.4

 



Σχόλια