"ΥΦΑΝΤΡΕΣ" της Βέτας Αποστολίδου | νέο πρόγραμμα παραστάσεων Σεπτεμβρίου | στο εργοστάσιο Ζησιμάτου

  

Η Hermoupolis Heritage είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τη Σύρο ο οποίος διασώζει και αποκαθιστά την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Με βάση τη μελέτη της ιστορίας και της παράδοσης, δημιουργεί βιωματικές εμπειρίες που εστιάζονται στους τομείς της αρχιτεκτονικής, του πολιτισμού, της βιομηχανίας και της φύσης. Στόχος αυτών των δράσεων είναι να εμπνευστούν και άλλοι φορείς ή άτομα να δρουν για παρόμοιους σκοπούς, είτε αυτόνομα, είτε υποστηρίζοντας το έργο της.

Έχοντας αναλάβει την διάσωση, αποκατάσταση και λειτουργία του παλιού εργοστασίου Ζησιμάτου υπήρξε η επιθυμία να αξιοποιηθεί η άυλη πολιτιστική κληρονομιά της βιομηχανίας της Σύρου και συγκεκριμένα, ηχογραφημένες αυθεντικές συνεντεύξεις από τις εργάτριες αλλά και τους εργάτες που δούλευαν στο  εργοστάσιο Ζησιμάτου, την περίοδο έως το 1986.


Η αρχική ιδέα στηρίχθηκε στις τεχνικές του museum theatre με σκοπό ο κόσμος μέσα από μια θεατρική παράσταση να ανακαλύψει τις ιστορίες των ανθρώπων, να αναλογιστεί για τις συνθήκες εργασίας της εποχής και να ψυχαγωγηθεί.

 Σε συνεργασία με την Βέτα Αποστολίδου σχεδιάστηκε μια μοναδική παράσταση Ανιχνεύτηκαν οι χαρακτήρες τους, τα βιώματά τους, το μεράκι, οι ανάγκες  τους και έτσι  δημιουργήθηκε ένα θεατρικό σενάριο από την Βέτα Αποστολίδου σε μια παράσταση με σεβασμό  στον χώρο, την ιστορία και τους ανθρώπους που εργάστηκαν στο εργοστάσιο.

Οκτώ διαφορετικοί χαρακτήρες, οκτώ διαφορετικές ιστορίες, οκτώ διαφορετικές οπτικές.

Η παράσταση χαρακτηρίζεται διαδραστική, αφού οι θεατές ακολουθούν την ηθοποιό Τζώρτζια Ρούσσου σε όλες τις γωνιές του χώρου, συμμετέχουν, αποτελώντας έτσι ένα corpus «δραματοποιημένης ξενάγησης/αφήγησης» που μετατρέπει την ηθοποιό σε ξεναγό του χώρου, των προσώπων και των γεγονότων όποτε αυτό είναι απαραίτητο.

Στο τέλος της παράστασης, το συριανό κρασί και η συζήτηση που ακολουθεί, ολοκληρώνει τη  βραδιά με μια ανταλλαγή πληροφοριών, ανάλυση και προβληματισμό για τις συνθήκες της εποχής εκείνης και τα συναισθήματα που βίωσαν  οι θεατές παρακολουθώντας τους γοητευτικούς χαρακτήρες της παράστασης.

Η Hermoupolis Heritage παρουσιάζει δεύτερο κύκλο παραστάσεων με τον θεατρικό μονόλογο της Βέτας Αποστολίδου «ΥΦΑΝΤΡΕΣ», μιας και  υπήρξε αυξημένη ζήτηση λόγω του περιορισμένου αριθμού θεατών για κάθε παράσταση.

Με ιδιαίτερη  χαρά, η Hermoupolis Heritage, θα προσφέρει τα έσοδα της παράστασης, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου 2022, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, προκειμένου να αξιοποιηθούν για τις παιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών και μαθητριών.

Ελάτε να βιώσετε μίαν άλλη εποχή, έναν διαφορετικό κόσμο, απλό, τίμιο και ταυτόχρονα γοητευτικό.

Σας περιμένουμε!

Συντελεστές παράστασης:

Συγγραφή-Σκηνοθεσία: Βέτα Αποστολίδου

Ερμηνεία: Τζώρτζια Ρούσσου

Καλλιτεχνική Συνεργάτις: Πηνελόπη Ασλάνογλου

Διάρκεια παράστασης: 50΄ χωρίς διάλειμμα

Τιμή εισιτηρίου: 15 €

Ημερομηνίες παραστάσεων: 04/07/10/18/24 Σεπτεμβρίου 2022

Ώρα έναρξης: 21:00

Κρατήσεις: www.ticketservices.gr

Ηermoupolis Heritage

Ηρώων Πολυτεχνείου 16

Tηλ: +30 6932327703

Email: info@hermoupolisheritage.com

 

Σχόλια