Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Εύβοιας, στα πλαίσια του προγράμματος «ERASMUS+2020» με τίτλο σχεδίου «Προώθηση προϊόντων στο λιανικό εμπόριο», διοργάνωσε εκπαιδευτική αποστολή στην Πορτογαλία.
Κατά τη διάρκεια αυτής της τόσο ξεχωριστής δράσης ήρθαμε κοντά με αντίστοιχες Ομοσπονδίες και Ενώσεις Εμπόρων του εξωτερικού. Παρακολουθήσαμε πλήθος εξειδικευμένων σεμιναρίων, ανταλλάξαμε απόψεις ανοίγοντάς νέους ορίζοντες για τα προϊόντα και την επιχειρηματικότητα και θέσαμε τις βάσεις για νέες, πολλά υποσχόμενες, συνεργασίες.
Η πρώτη μας στάση ήταν στο Barcelos, όπου ήρθαμε σε επαφή με τον αντίστοιχο φορέα, με την Ομοσπονδία μας «Associação Comercial de Barcelos».
Η υποδοχή που μας επεφύλασσαν οι οικοδεσπότες μας ήταν ιδιαίτερα θερμή. Ανταλλάξαμε πλήθος απόψεων και πληροφοριών που αφορούσαν, τόσο τον τρόπο δράσης, όσο και τον τρόπο λειτουργίας και συνεργασίας που έχουμε με τα μέλη μας. Από αυτήν την συνάντηση συζητήθηκε μια συνεργασία που αφορά την κινητικότητα σπουδαστών, οι οποίοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, στο πλαίσιο διαμόρφωσης ενός κοινού σχεδίου δραστηριοτήτων.
Ο επόμενος σταθμός μας ήταν στο Porto, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας. Εκεί επισκεφθήκαμε την Ένωση Εμπόρων AEP (Associação Empresarial de Portugal) Câmara de Comércio.
Οι οικοδεσπότες μας υποδέχτηκαν, με έντονη συγκίνηση, έχοντας υψωμένη την Ελληνική σημαία.
Αρχικά πραγματοποίησαν μια εκτενή ενημέρωση, για τον τρόπο δράσης τους και για τα μέτρα που λαμβάνουν, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Αφού ανταλλάξαμε πλήθος απόψεων χρήσιμων και για τις δύο πλευρές, ανοίγοντας έτσι νέους ορίζοντες και σχέδια δράσης, συμφωνήσαμε να ενημερωθούμε για τις Διεθνείς Εκθέσεις που διοργανώνουν.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι οικοδεσπότες μας εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον για τα τοπικά προϊόντα γευσιγνωσίας του τόπου μας
Αποκύημα αυτού του ενδιαφέροντος υπήρξε η υπόσχεση τους να προβάλουν και να αναδείξουν, μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του φορέα τους τα εν λόγω προϊόντα.
Στη συνέχεια βρεθήκαμε στην όμορφη Braga, όπου ήρθαμε σε επαφή με τον αντίστοιχο φορέα, με την Ομοσπονδία μας «Associação Empresarial de Braga». Η υποδοχή μας και εκεί ήταν ιδιαιτέρως θερμή.
Οι οικοδεσπότες μας παρουσίασαν πλήθος δράσεων και event που πραγματοποιούν με σκοπό την υπεράσπιση των συμφερόντων των συνεργατών τους και την προώθηση της επιχειρηματικής ανάπτυξης.
Μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών, που σκοπό έχουν την ανεύρεση των βέλτιστων πρακτικών οργάνωσης, βιωσιμότητας και ανάπτυξης της τοπικής αγοράς, θέσαμε τις βάσεις για μια ουσιαστική επικοινωνία, η οποία ανοίγει τον δρόμο για μελλοντικές συνεργασίες.
Αποκομίσαμε ακόμη πλήθος πληροφοριών, οι οποίες θα φανούν ιδιαίτερα αξιοποιήσιμες στον αγώνα μας για την τόνωση της επιχειρηματικότητας.
Επόμενη στάση η πανέμορφη Λισαβόνα και το Fab Lab Lisboa. Πρόκειται για έναν παγκόσμιο οργανισμό, με έδρα την Αμερική, ο οποίος έχει παραρτήματα σε όλο το κόσμο.
Αποτελεί μια θερμοκοιτίδα καινοτομιών, που δίνει την ευκαιρία σε νέους επιχειρηματίες που διαθέτουν νέες πρωτοποριακές ιδέες να αναπτύξουν τα projects που έχουν στο μυαλό τους.
Παρέχουν στους ενδιαφερόμενους έναν χώρο, ο οποίος καλύπτει τα πρώτα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησής τους, καθώς και πρόσβαση σε εξειδικευμένα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας.
Παρέχεται ακόμη στήριξη από εξειδικευμένους νομικούς, οικονομολόγους και λογιστές.
Το FABLAB LISBOA συνεργάζεται με μεγάλα πανεπιστήμια, εταιρίες και επιστημονικές κοινότητες ανά τον κόσμο, δίνοντας μοναδικές ευκαιρίες, τόσο σε νέους επιχειρηματίες, όσο και σε φοιτητές αλλά και ακαδημαϊκούς που θέλουν να δημιουργήσουν και να προβάλουν ένα καινοτόμο project.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας η οποία έτυχε θερμής υποδοχής και ξενάγησης, ανταλλάξαμε απόψεις, αποκομίσαμε πλήθος πληροφοριών και δημιουργήσαμε μια επαφή που θα μπορέσει να βοηθήσει τους νέους επιχειρηματίες της Εύβοιας.
Τελευταίος μας σταθμός στην Λισαβόνα το «Lojas com História». Το πρόγραμμα "Μαγαζιά με Ιστορία" είναι μια πολύ εμπνευσμένη κίνηση με την οποία ο Δήμος αξιοποιεί τον τουριστικό φόρο που λαμβάνει από τα ξενοδοχεία και προσφέρει 25000 ευρώ σε επιχειρήσεις που πληρούν ορισμένα κριτήρια.
Τα κριτήρια αυτά συνδέονται, αφενός με τη μακροζωία και αφετέρου με την αρχιτεκτονική, τη διακόσμηση και την προβολή της τοπικής κουλτούρας.
Τα «Καταστήματα με Ιστορία» είναι στην πραγματικότητα εμπορικές επιχειρήσεις με ιδιαίτερη ιστορική αξία και μοναδικά χαρακτηριστικά αλλά μπορούν να έχουν διαφορετική οικονομική δράση το καθένα.
Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα δημιουργούν την ταυτότητά τους μέσω αυτού.
Προβάλλονται δε τόσο από τα social media του προγράμματος όσο και από εμπνευσμένα βίντεο άλλα και από βιβλία που δημιουργούνται για το κάθε κατάστημα αποκλειστικά και αναφέρουν την ιστορία του. Τα βιβλία αυτά πωλούνται σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Η επαφή μας με τους υπεύθυνους ήταν μια πρωτόγνωρη και ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία και συνεχίζουμε την επικοινωνία μαζί τους μέσω e-mail.
Ακολουθούμε τις εξελίξεις και το μέλλον σε κάθε του βήμα. Προσπαθούμε για το καλύτερο, οδηγώντας την αγαπημένη μας Εύβοια όλο και πιο ψηλά.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου