“Δυσαρμονίες” μια παράσταση που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στην ιστορία του θεάτρου.

  


   Η παράσταση "Δυσαρμονίες" της Τζόις Κάρολ Οουτς, στην Θεατρική σκηνή "Αντώνης Αντωνίου" στην οδό Νάξου 84, είναι χωρίς την παραμικρή τάση υπερβολής, μια από τις πιο ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες παραστάσεις των τελευταίων ετών.
Ένα έργο με πολλά επίπεδα, επίκαιρο παρότι γράφτηκε το 1990, το οποία κυριολεκτικά απογειώνουν οι στιβαρές και πολυδιάστατες ερμηνείες των ταλαντούχων Αντώνη Αντωνίου και της Νατάσας Ασίκη. Η πρωτότυπη και ξεχωριστή σκηνοθετική ματιά του Αντώνη Αντωνίου για ακόμη μία φορά, καταφέρνει να κερδίσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό θεατή. Μια παράσταση η οποία αποτελεί πηγή για σκέψη και προβληματισμό για κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή κουλτούρας και ένα μοναδικό "σχολείο" για όποιον ασχολείται ή θέλει να ασχοληθεί με την τέχνη του θεάτρου.
    Οι αγαπημένοι μας ηθοποιοί υποδύονται δύο γονείς που βρίσκονται σε ένα στούντιο με σκοπό να μιλήσουν για το γιο τους Καρλ, ο οποίος κατηγορείται για τον βιασμό και το φόνο μιας δεκατετράχρονης κοπέλας. Είναι ένοχος; Τα στοιχεία είναι καταδικαστικά αλλά πόσο έτοιμοι είναι οι γονείς του να τα δουν; Η κοινή τους συνέντευξη η οποία σιγά σιγά μετατρέπεται σε τηλεοπτική δίκη, θα μπορέσει να φωτίσει την υπόθεση; Ποια νέα ερωτήματα μπορεί να γεννηθούν από αυτή την διαδικασία;


    Ο παρουσιαστής δεν εμφανίζεται ποτέ στο πλατό - σκηνή και ερμηνεύεται από τον Θανάση Παπαγεωργιου. Είναι μια εμβληματική φωνή. Μια φωνή που τους “ανακρίνει” απευθύνοντας τους πλήθος βασανιστικών ερωτημάτων. Ερωτήματα που στην ουσία απευθύνονται σε όλους μας. Πόσο ζούμε μέσα στην άγνοια; Πόσο αποφεύγουμε την αλήθεια δημιουργώντας γύρω μας την αλήθεια που μας βολεύει; Πόσο ένοχοι είμαστε με την σιωπή μας;
    Αίσθηση προκαλούν οι μοναδικές εναλλαγές στη διάθεση των ηρώων καθώς και ο εσωτερικός σπαραγμός της μητέρας ο οποίος εκφράζεται με διακριτικότητα καθ' όλη τη διάρκεια της ξεχωριστής ερμηνείας της κυρίας Ασίκη, η οποία καταφέρνει να συγκινήσει ακόμη και τον πιο σκληρό θεατή. Ο κύριος Αντωνίου για ακόμη μια φορά ακροβατεί με μεγάλη επιτυχία ανάμεσα στην αυστηρότητα και την τρυφερότητα, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον με τις συνεχείς μεταπτώσεις της διάθεσης του χαρακτήρα του.

    Η σκηνοθετική του ματιά η οποία χαρακτηρίζεται από δωρικότητα, ξεχωριστά ευρήματα και μοναδικές εναλλαγές, πρωταγωνιστεί από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό δίνοντας στη παράσταση μια πολύ ξεχωριστή ταυτότητα που σίγουρα θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στην ιστορία του θεάτρου.
     Τέλος αίσθηση προκαλεί η συζήτηση που πραγματοποιούν με το κοινό οι δύο πρωταγωνιστές, μετά την ολοκλήρωση της παράστασης, χωρίς να απομακρυνθούν καθόλου από τη σκηνή. Με ζεστασιά και απλότητα ζητούν από τον κόσμο να τους εκφράσει την ειλικρινή του άποψη, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του για όσα είδαν και άκουσαν και μένουν εκεί ευγενικοί, φιλόξενοι και ακούραστοι για όσο χρειαστεί, μέχρι να ακουστούν και να συζητηθούν όλες οι απόψεις.
Μια παράσταση που θα πρέπει όλοι ανεξαρτήτως να παρακολουθήσουμε περισσότερες από μια φορά για πλήθος λόγων που μόνο φεύγοντας από το θέατρο μπορείς να αντιληφθείς.

Ένα έργο της Τζόις Κάρολ Όουτς...



ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Nίκος Χατζόπουλος
Σκηνοθεσία: Αντώνης Αντωνίου
Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκος Κασαπάκης
Φωτισμοί: Μαριέττα Παυλάκη
Στουντιακός εξοπλισμός: Γιάννης Θεοδοσιάδης
Φωτογραφίες: Νίκος Κόκκας
Ηχογράφηση: Athensmusic.gr

 

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ:

Αντώνης Αντωνίου
Νατάσα Ασίκη

Φωνή Δημοσιογράφου: Θανάσης Παπαγεωργίου

 

 

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ


ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Τετάρτη: 19:30
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21.00
Κυριακή: 20.00


* Σάββατο 24/12 και 31/12 είναι επίσημες αργίες, επομένως οι παραστάσεις αναβάλλονται και μεταφέρονται για Δευτέρα 26/12 & Δευτέρα 2/01 αντίστοιχα.


ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ : 60’

 

Τζένη Κοσμίδου

Σχόλια