Η ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΜΗ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ

  


Πρόσφατα παρουσιάστηκε σε πρώτη τηλεοπτική προβολή η βραβευμένη ταινία "Ο Άνθρωπος του Θεού" σε σενάριο και σκηνοθεσία της Γελένα Πόποβιτς, η οποία παρουσιάζει την ζωή του Αγίου Νεκταρίου, Ιεράρχη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας (1846-1920).
Στο τέλος της ταινίας προβάλλεται η Συνοδική Διαγνώμη, δλδ η εν Συνόδω εκζήτηση της συγγνώμης από την Αλεξανδρινή Εκκλησία -επί των ημερών του μακαριστού Πατριάρχου Αλεξανδρείας κυρού Πέτρου Ζ' (1997-2004)- και η αποκαστάσταση του Αγίου Ιεράρχου για τις άδικες διώξεις που υπέστη από τους προοδοιπορήσαντες κληρικούς του Θρόνου των αρχών του 20ου αιώνα.
Τούτο το σπουδαίο χειρόγραφο φυλάσσεται στο γραφείο του Αρχιγραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, στο Πατριαρχικό Μέγαρο Αλεξανδρείας, ως πολύτιμο πνευματικό κειμήλιο και ζώσα υπενθύμιση αποφυγής παρομοίων εκτρωπών στο μέλλον.
 
Στην ιστοσελίδα orthodoxianewsagency.gr ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος περιέγραφε προ ετών:
«Ήταν 14 Ιανουαρίου του 1998 παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη και του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας κ. Εδμόνδου Κασιμάτη, όταν τότε – ο μακαριστός Πατριάρχης Πέτρος έφερε το θέμα στη Σύνοδο και το ιεραποστολικό Πατριαρχείο έπαιρνε τη μεγάλη απόφαση να δικαιώσει ενώπιον της εικόνος του και να ζητήσει εν Συνόδω συγνώμη για το διωγμό που υπέστη ο Άγιος Νεκτάριος, ο Άγιος του Καΐρου, ο Άγιος που ευλόγησε το Χαμζάουι και την Πατριαρχική Επιτροπεία της Αλεξανδρινής Εκκλησίας που βρίσκεται στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, εκεί όπου ο Άγιος Νεκτάριος έζησε από το 1886 μέχρι το 1889 και ευλόγησε τον περικαλλή ναό του Αγίου Νικολάου αλλά και το σπίτι του που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στο ναό, και όπου διατηρούνται μέχρι τις ημέρες μας πολλά κειμήλια και έγγραφα – ντοκουμέντα από τη ζωή του».
Αποκάλυψε μάλιστα ότι το Πατριαρχείο πήρε τη μεγάλη αυτή απόφαση για να ζητήσει τη συγνώμη από τον Άγιο Νεκτάριο την ημέρα της 15ης Ιανουαρίου του 1998, χωρίς να γνωρίζει μία φοβερή λεπτομέρεια: ότι την ίδια ακριβώς ημερομηνία συνέβησαν και άλλα τρία θαυμαστά γεγονότα στο θαυμαστό βίο του Αγίου: στις 15 Ιανουαρίου έλαβε το θείο Βάπτισμα, στις 15 Ιανουαρίου του 1877 χειροτονήθηκε διάκονος από τον Μητροπολίτη Χίου Γρηγόριο και στις 15 Ιανουαρίου του 1889 έλαβε την αρχιερωσύνη και έγινε Επίσκοπος διά χειρών του Πατριάρχου Σωφρονίου!
Να σημειωθεί ότι στην πατριαρχική ανακοίνωση συγνώμης προς τον Άγιο Νεκτάριο, με ημερομηνία την 15η Ιανουαρίου του 1998, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής έγραφε εν Συνόδω:
«Την Α.Θ.Μ. από μακρού απησχόλησε το θέμα της αδίκου ποινής αποπομπής εκ της δικαιοδοσίας και του κλίματος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, του εν Αγίοις πατρός ημών Νεκταρίου Πενταπόλεως του Κεφαλά. Το γεγονός τούτο ήγαγεν Αυτήν να εισηγηθή εις την Αγίαν και Ιεράν Σύνοδον, όπως αυτή επιληφθή του σοβαρού τούτου θέματος. Μετά προσοχής πολλής η Αγία και Ιερά Σύνοδος διασκεψαμένη, εν φόβῳ Θεού, και της εικόνος του Αγίου ευρισκομένης εν τη Συνοδική Αιθούσῃ, απεφήνατο δια την αποκατάστασιν της διαλευθείσης κανονικής τάξεως και εξητήσατο την συγχώρησιν παρά του Αγίου Πατρός ημών Νεκταρίου διά τον διωγμόν και την αδικώτατην κατ᾿ αυτού μήνιν, επηρεία του πονηρού». https://www.orthodoxianewsagency.gr/istoria-ethnika-themata/i-syggnomi-tou-patr-aleksandreias-ston-ag-nektario/?fbclid=IwAR3S8GyEY9cW19M6AxR-Ns5bhkc53CbiN0Px2htSVAtmO-ago1CK4XhFm1o

Σχόλια