Ο "Χασάπης" σε σκηνοθεσία Νίκου Σκουλά, μια παράσταση που συγκλονίζει.

 


   Στο θέατρο Αλκμήνη ανεβαίνει για 2η χρονιά και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων το έργο του Καναδού θεατρικού συγγραφέα Νικολά Μπιγιόν, «Χασάπης», σε σκηνοθεσία Νίκου Σκουλά.

Σε ένα αστυνομικό τμήμα του Τορόντο στον Καναδά, ένας επιθεωρητής (Νίκος Σκουλάς), ένας δικηγόρος πνευματικών δικαιωμάτων(Ορέστης Τουλιάτος)  και μία διερμηνέας(Έλια Βεργανελάκη) , αναζητούν την ταυτότητα ενός ταλαιπωρημένου 65άρη άντρα (Λεωνίδας Κούτρας)  που μοιάζει να είναι άστεγος και που κάποιοι τον παράτησαν, ντυμένο με στρατιωτική στολή, ένα σκούφο του Άη Βασίλη στο κεφάλι και ένα γάντζο του χασάπη στο λαιμό. Ενώ οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη, το βράδυ της Παραμονής Χριστουγέννων, όσα θα αποκαλυφθούν ξεπερνούν κάθε νοσηρή φαντασία.



   Η στιβαρή και ιδιαίτερη σκηνοθεσία του Νίκου Σκουλά και η ξεχωριστή υποκριτική του δεινότητα κερδίζουν από τα πρώτα λεπτά τις εντυπώσεις και σε συνδυασμό με το εξαιρετικό υποκριτικό ταλέντο όλων των ηθοποιών, δημιουργούν μια μοναδική καλλιτεχνική δημιουργία, που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης. Οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών είναι άρτιες, εντούτοις δεν θα μπορούσα να μην κάνω μια ξεχωριστή αναφορά στην συγκλονιστική ερμηνεία του Λουκά Κούτρα.



    Ο Χασάπης της παράστασης καθηλώνει το θεατή από το πρώτο λεπτό. Ένας ήρωας που ενώ βρίσκεται στη σκηνή καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης συγκλονίζει με την υποκριτική του δεινότητα, χωρίς να λέει ούτε μια λέξη στα Ελληνικά. Μια ερμηνεία που πραγματικά θα μπορούσε να αποτελέσει μάθημα σε σχολές υποκριτικής, όχι μόνο για φοιτητές αλλά και για επαγγελματίες ηθοποιούς, δίνοντας έτσι μια άλλη διάσταση στην ουσία της υποκριτικής τέχνης.



   Μια παράσταση που καταφέρνει να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον παρά το σκληρό περιεχόμενο της και σίγουρα θα χαραχτεί στη μνήμη του θεατρόφιλου κοινού. Θερμά συγχαρητήρια!

Τζένη Κοσμίδου


Σχόλια