Ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Ε. Αλέξανδρος Κακαβάς στην παρουσίαση της έκδοσης της όπερας «Μάρκος Μπότσαρης» του Νικολάου Μεταξά-Τζανή σε επιμέλεια Αθ. Τρικούπη/Ν. Μαλιάρα

  


Ο Πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος Αλέξανδρος Κακαβάς προσεκλήθη από τον Δρ. Αθανάσιο Τρικούπη και παρευρέθη στο  Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όπου παρουσιάστηκε η έκδοση της όπερας Μάρκος Μπότσαρης του Κεφαλλήνα μουσουργού Νικόλαου Μεταξά-Τζανή (1824-1907). Η έκδοση σε επιμέλεια του καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δρ. Αθανασίου Τρικούπη, κοσμήτορα σχολής μουσικών σπουδών, σε συνεργασία με τον Δρ. Νικόλαο Μαλλιάρα καθηγητή του ΕΚΠΑ πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σε ευσύνοπτη παρουσίαση της ιστορίας του δημιουργού και του έργου του προέβη η ομότιμος καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Εύη Νίκα-Σαμψών. Το εν λόγω μελόδραμα γράφτηκε το 1854 και θεωρείται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η παλαιότερη όπερα Έλληνα συνθέτη σε νεοελληνική θεματολογία.

 

Μεταξύ άλλων διακρίναμε τον βουλευτή Άρτας Γεώργιο Στύλιο, τον βουλευτή Έβρου Αναστάσιο Δημοσχάκη, τον Δρ Νικόλαο Κουρκουμέλη, υποστράτηγο ε.α., τον Δρ. Παύλο Αντωνιάδη καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την υψίφωνο Ελένη Καλένος, σολίστ της όπερας, την Μαρία-Αρτεμισία Τσιούτσια, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Μουσικής Παιδείας του ΥΠΑΙΘΑ, τον διεθνούς φήμης αρχιμουσικός Βύρωνα Φιδετζή, την Λιάνα Σκουρλή, πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου Μαρία Κάλλας, τον Πρόεδρο του Σωματείου Ηθοποιών Μελοδράματος και Οπερέτας Αίμωνα Γαρροφάλου, τη διεθνούς φήμης πιανίστα Δανάη Καρά, τον σκηνοθέτη της όπερας Ισίδωρο Σιδέρη και τη διευθύντρια της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» Στεφανία Μεράκου.

 


Σχόλια