Έκδοση ποιημάτων Δ. Χριστοδούλου: Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Ε. Αλέξανδρος Κακαβάς, με τον συγγραφέα Ηλία Γκρή και τον εκδότη Θανάση Συλιβό

 


 Ο πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος προσκληθείς από τον εκδότη Θανάση Συλιβό, των εκδόσεων Mετρονόμος, μέλος της Τέχνης και Πολιτισμού της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, παρέστη στην εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε το βιβλίο "Δημήτρης Χριστοδούλου Ποιήματα Ανθολογία" που ανθολόγησε και επιμελήθηκε ο συγγραφέας/ποιητής Ηλίας Γκρής. Στην έκδοση περιλαμβάνεται επίμετρο του ομότιμου καθηγητή νεοελληνικής λογοτεχνίας του Ιονίου πανεπιστημίου Θεοδόση Πυλαρινού. 


Για το βιβλίο μίλησαν ο Ηλίας Γκρής, ο συνθέτης Πέτρος Βαγιόπουλος,  ο δημοσιογράφος – αρθρογράφος της εφημερίδας Ριζοσπάστης Βασίλης Καλαμαράς, και ο στιχουργός Κώστας Φασουλάς. Ποιήματα του Δημήτρη Χριστοδούλου διάβασε η φιλόλογος, ποιήτρια Ελένη Αράπη. Τραγούδια σε στίχους Δημήτρη Χριστοδούλου ερμήνευσαν ο Νίκος Ανδρουλάκης, η Δέσποινα Ραφαήλ και η Αγγελική Τουμπανάκη. Στο πιάνο η Χρύσα Κωττάκη και στο μπουζούκι ο Δημήτρης Ρέππας. Την παρουσίαση θα συντόνισε η μεταφράστρια, ποιήτρια Ιωάννα Καραμαλή.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ο Δημήτρης Χριστοδούλου ανήκει στην κατηγορία των ποιητών που έκαμαν το βίωμα της πολεμικής αρετής, αρετή της ποίησής τους.

Από παιδί στη βιοπάλη πολλά έζησε κι έμαθε, σε εκείνη την ανελέητη εποχή με τη δικτατορία του Μεταξά μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Συμπορεύτηκε με τη γενιά του, που ’δωσε βροντερό το «παρών», χτυπήθηκε κι αντιστάθηκε ματώνοντας στον πόλεμο του ’40, στην Κατοχή και στον ελληνοελληνικό σκοτωμό. Με τον επακολουθήσαντα «δίχως μάτια ελέου» διωγμό των ηττημένων.

Το μεγαλειώδες κι εφιαλτικό πανόραμα (στοιχεία του τραγικού), που μεταποιήθηκε στα χέρια του σε ποίηση πυρετική και σφύζουσα. Όπως έκανε κι ο Μιχάλης Κατσαρός, ο Τάκης Σινόπουλος, ο Θανάσης Κωσταβάρας, ο Μανώλης Αναγνωστάκης… Και άλλοι, βέβαια, κατάδηλες περιπτώσεις ποιητών της «γενιάς του ’50», που στάθηκε κατ’ εξοχήν γενιά του αίματος.

Ποιητής με αφοσίωση και ορμητικό, συχνά φιλέκδικο, πάθος (με τριάντα ποιητικές συλλογές), ο Χριστοδούλου κατέστησε το διαυγές πολιτικό φρόνημα της αφιλόκερδης γενιάς του, ήθος ποιητικό στο βαθύ ανθρωπιστικό του περιεχόμενο. Ένα ήθος που έφθασε, με γνώση και μεράκι τού τεχνίτη, να μετακενώσει στο ελληνικό τραγούδι· με τραγούδια ποιητικού διάκοσμου διαχρονικά μες στην πλησμονή δεκαετιών να ζουν στη μνήμη των Ελλήνων.

Το έργο του, όπως επιλεκτικά ανασυγκροτήθηκε σε τούτην την Επιλογή, σαν πλατύ ποτάμι παφλάζει έμπνευση πηγαία μιας άγρυπνης συνείδησης. Και στηλιτεύοντας αδιάκοπα την εξακολουθητική έκπτωση αξιών αποκαλύπτει την υποκριτική ηθική· αυτήν «την αληθινή κίρκη της ανθρωπότητας»! Για να θυμηθούμε τον αρχάγγελο της μεταξίωσης όλων των αξιών, Φρειδερίκο Νίτσε.

Από τον πρόλογο του Ηλία Γκρή

Ο Δημήτρης Χριστοδούλου (1924 – 1991) γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και παρακολούθησε μαθήματα στο τμήμα οικονομικών επιστημών της Παντείου Σχολής. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής έγινε μέλος του ΕΑΜ και το 1944 κρατήθηκε από τους Άγγλους στο στρατόπεδο Ελ Ντάμπα στην Αίγυπτο. Κατά τη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας έζησε αυτοεξόριστος στο Παρίσι. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1952 με τη δημοσίευση του ποιήματος «Νυχτοφύλακες» στο περιοδικό Μακεδονικά Γράμματα και το 1954 κυκλοφόρησε η ομώνυμη πρώτη ποιητική συλλογή του. Ασχολήθηκε επίσης με την πεζογραφία, το θέατρο και τη στιχουργική. Έργα του μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, ολλανδικά και σουηδικά. Στίχους του μελοποίησαν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Μάνος Λοΐζος, ο Μίμης Πλέσσας, ο Λίνος Κόκοτος, ο Ζωρζ Μουστακί κ.ά.


Σχόλια